Heerhugowaard Centraal


Meer dan 200 islamitische mannen namen vrijdagochtend op een bijzondere locatie deel aan het Eid-gebed: het kunstgras van SVW'27. De Marokkaanse moskee in Heerhugowaard kreeg toestemming van de voetbalclub. "Met de verwachte opkomst is het onmogelijk om voldoende afstand te houden in de moskee."

Moslims wereldwijd vierden vrijdag de eerste volle dag van het meerdaagse Offerfeest, maar door de coronaregels, verbouwing van de moskee in Langedijk en de afgebroken moskee in Alkmaar leek een grootschalig ochtendgebed bijna nergens in de regio mogelijk. Na regionaal overleg werden alternatieve locaties gevonden om tot 250 mannen samen te laten bidden. "Alleen mannen zijn verplicht om gezamenlijk te bidden, dus de vrouwen slaan dit jaar een keertje over", legt Abdelhakim Sabili, voorzitter van de Waardse moskee en oud-topspeler van SVW, uit aan mediapartner NH Nieuws.

Het SVW-bestuur was graag gastheer voor het ochtendgebed, mede omdat Sabili er ooit de sterren van de hemel speelde. De club denkt er zelfs serieus over na om dit voortaan ieder jaar te organiseren. "Het is toch prachtig hoe dit soort initiatieven ons verbinden? Dit is echt een ideale oplossing. Wat ons betreft doen we het volgend jaar nog een keer. We moeten het elkaar gunnen, en samen doe je het", vertelt bestuurslid Peter.

Ibrahim, één van de aanwezigen, haakt daar op in: "Er wordt heel vaak gezegd dat Nederlanders racistisch zijn. Natuurlijk bestaat racisme, maar ik wil echt even zeggen dat dit soort dingen laten zien dat onze culturen gewoon naast elkaar kunnen leven. We waarderen dit enorm en vinden het een eer om vandaag op het voetbalveld van SVW te mogen bidden."

In Langedijk bleven de moslims dichterbij "huis". Op de eerste verdieping van de moskee kon plaats gemaakt worden voor 25 vrouwen en op de begane grond voor 65 mannen. Buiten op het plein is plek voor hooguit 250 mannen. In Alkmaar is uitgeweken naar het plein van de oude moskee, waar eveneens plek is voor maximaal 250 mannen. Reserveren was nodig. (foto: NH Nieuws / Priscilla Overbeek)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl