Heerhugowaard Centraal


Zondag reden twee treinen door Noord-Holland die bij de treinliefhebbers de harten sneller doen kloppen. Het ging om twee klassieke treinen die in het verleden door de Nederlandse Spoorwegen veelvuldig zijn ingezet. De oudste, een 'Muizeneus' of MAT '46 uit 1952 en een robuuste 'Hondekop' of MAT '54, gebouwd door Werkspoor Amsterdam in 1962.

De treinen waren aan elkaar gekoppeld en onderweg naar hun eindbestemming: het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daar stonden beide treinen voorheen ook, maar voor een onderhoudsbeurt moesten ze naar Leidschendam.

Volgens het Spoorwegmuseum heeft de Muizeneus zijn naam te danken aan de spitse neus en gele versieringen die lang aanwezig waren en doen denken aan snorharen. Opvallend genoeg heeft dit exemplaar die kenmerken juist niet, omdat het treinstel is gerestaureerd in de toestand van een ander tijdvak.

De voorkant van de andere trein, de Hondekop, lijkt op de kop van een hond. De stompe 'botsneus' aan de voorkant zorgde ervoor dat de trein er echt anders uitzag dan voorgaande modellen. Deze nieuwe botsneus zou menig machinist beschermen bij een aanrijding. (foto's: Marco Schilpp / erwin66101)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl