Heerhugowaard Centraal


Om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van zwerfafval, startten de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard dinsdag een campagne met de titel ‘Zwerfafval. Niet normaal’. De campagne confronteert inwoners met het gemak waarmee afval op de grond gegooid wordt en legt uit wat de gevolgen hiervan zijn.

Wethouder Nils Langedijk van Langedijk: “Sinds kort wordt het zwerfafval in onze gemeenten gemeten en hieruit blijkt dat Langedijk en Heerhugowaard het helemaal niet slecht doen. Toch blijft er altijd ruimte voor verbetering. Door met deze campagne te laten zien wat de gevolgen van zwerfafval zijn, willen we onze inwoners bewuster maken van hun gedrag en daarmee gedragsverandering realiseren."

Wethouder Annette Groot van Heerhugowaard: "De campagne houdt mensen een spiegel voor, confronteert ze met hun excuus om toch afval op de grond te gooien en de gevolgen daarvan. Er zijn ook diverse hotspots, waar relatief veel zwerfafval ligt. Dat zijn plekken in woonwijken, de entree van winkels en horeca, op bedrijfsterreinen en buiten de poort van sportverenigingen."

De campagne ‘Zwerfafval. Niet normaal’ omvat tal van vormen van zwerfafval. Want veel mensen weten niet dat kauwgom aardolie bevat en wel zo’n 20 jaar in het milieu schade aanricht, of dat er in een bananenschil cellulose zit dat er minimaal een jaar over doet om te verteren. Chipszakken hebben vaak een metalen laagje aan de binnenkant en één peuk kan liefst 8 liter grondwater vergiftigen. Patatbakjes van polystyreen kunnen tot tientallen jaren in het milieu blijven en blik kan zelfs in de voedselketen terecht komen.

Voor de hotspots is er een speciale toolkit met campagnematerialen. De campagne wordt via social media zoals Facebook en Instagram gevoerd, gelijktijdig door de gemeenten Heerhugowaard, Langedijk, Koggenland en Opmeer.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl