Een 21-jarige jongeman krijgt 12 maanden celstraf omdat hij dit voorjaar een pistool met bijpassende geluiddemper en patronen in zijn bezit had. Deze waren bij een huiszoeking bij zijn moeder in Heerhugowaard gevonden, nota bene op ooghoogte van zijn 7-jarige broertje, in een kast met kleding van het jongetje. Ook krijgt hij de onbebaarde autosleutel van zijn VW Golf niet terug. En hij krijgt twee weken hechtenis omdat hij op 28 april een sok met onder andere een iPhone, condoom en 9 gram hash bij Justitieel Complex Zaanstad over de muur gooide voor een gedetineerde vriend. De verdachte blijft in een andere zaak verdacht van witwaspraktijken.

Tijdens een huiszoeking op 2 maart bij de moeder van de man werden een Zastava M70 7,65mm pistool met 24 bijpassende patronen en een geluiddemper gevonden. De verdachte bekende dat hij deze sinds 28 februari in zijn bezit had. De huiszoeking volgde op afgeluisterde gesprekken in zijn auto, maar uit het openbare dossier is niet op te maken waarom de afluisterapparatuur was geplaatst.

De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij zijn broertje en overige familieleden in gevaar heeft gebracht. Daarnaast neemt de rechtbank in strafverzwarende zin mee dat verdachte twee dagen voor de huiszoeking kennelijk had proef geschoten ergens in Amsterdam. "Hieruit maakt de rechtbank op dat niet is uitgesloten dat verdachte het bij hem aangetroffen vuurwapen daadwerkelijk zou gaan gebruiken dan wel gebruikt heeft. Ook blijkt uit het strafdossier dat verdachte zich mogelijk ophoudt in het criminele circuit."

Dit maakt de rechtbank op uit het feit dat de jongeman op 28 april een sok met spulletjes voor een bekende over de muur naar binnen gooide bij het Justitieel Complex Zaanstad. Iets dat hij bekende.

De verdachte werd ook nog beschuldigd van het in vereniging bedreigen en belagen van een politieagent op 29 april 2020 in Alkmaar. De agent kon drie van de vijf belagers direct identificeren, de verdachte zou hij vervolgens op 15 mei herkend en geïdentificeerd hebben tijdens het uitschrijven van een bekeuring. De rechtbank zag hiervoor onvoldoende bewijs, met name omdat de politieagent in zijn aangifte geen beschrijving had gegeven van de onbekende belagers.

Opmerkelijk is overigens dat de politie liefst zeven mobiele telefoons bij de jongeman in beslag had genomen. Deze kreeg hij terug, maar de Officier van Justitie wilde het beslag op een Louis Vuitton tas voortzetten in verband met een lopend politieonderzoek tegen de verdachte naar witwaspraktijken. Dat achtte de rechter niet nodig. (foto: Wiki / Emmanuel Huybrechts)
Bekeken: 1271x