Heerhugowaard Centraal


Renske Jonkman werd in 1982 geboren in Alkmaar en woont nu in Heerhugowaard. Na haar studie Nederlandse Taal & Cultuur nam haar literaire loopbaan een stap voorwaarts met het winnen van de Lowlands Schrijfwedstrijd in 2009. Nu is ze genomineerd voor de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren.

In 2011 schreef Jonkman haar eerste roman. 'Zo gaan we niet met elkaar om' werd lovend ontvangen door pers en publiek, dankzij haar humor en observatiekracht, en ze werd daarvoor in 2012 genomineerd voor zowel de belangrijke Academia Debutantenprijs als voor de Vrouw & Proza Debuutprijs 2010-2012. Drie jaar later maakte de Heerhugowaardse furore met 'Gibraltar'. De Volkskrant omschreef haar tweede roman als hét vrouwelijke antwoord op de door mannen gedomineerde roadnovel.

Jonkman schrijft columns voor Trouw over haar leven op het platteland, in onze polder, tussen boeren en natuurbeschermers. Met de laarzen in de polderklei is ze chroniqueur van het landschap, met de grutto’s en fazanten, boeren, jagers en kinderen, waar de tijd stil lijkt te staan. De nog schrijfster werkt aan een derde boek dat zich hier in de regio afspeelt.

Zondag 4 oktober wordt in de Cultuurkoepel in Heiloo bekendgemaakt of Jonkman de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren heeft gewonnen. Aanmelden voor de feestelijke gelegenheid kan via victoriefondscultuurprijs.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl