De verspreiding van het coronavirus via ventilatiesystemen en airco's is een hot topic. D66 Heerhugowaard stelde raadsvragen over hoe het zit met ventilatie in scholen, gemeentevastgoed en (zorg)instellingen binnen de gemeente. Het college van B&W stelt dat in het hele land scholen voor 1 oktober aangeven of hun systemen voldoen aan het Bouwbesluit. Een coördinatieteam verzorgt beoordeling en GGD'en kunnen advies bieden aan de scholen. Het college wacht de resultaten af.

"Overigens zijn veel scholen al bezig met het toepassen van maatregelen om de luchtkwaliteit in de klassen zo optimaal mogelijk te maken", voegt het Waardse college toe. "Behalve het uitschakelen van de recirculatie van lucht waar dat van toepassing is, werkt men veelal met verlengde ventilatietijden, 2 uur voor en 2 uur na schooltijd. Verder zijn zwenkventilatoren verboden en krijgen docenten door het gebruik van CO2-meters een handvat om te bepalen wanneer er gespuid moet worden."

Op de vraag of er maatregelen zijn genomen met betrekking tot gemeentelijk vastgoed, waaronder sportaccommodaties, antwoordt het college dat dit niet nodig is aangezien alle panden voldoen aan het Bouwbesluit.

Uit navraag bij diverse zorginstellingen leerde het college dat zij de ventilatiesystemen in hun gebouwen hebben laten controleren. Deze voldoen eveneens aan het Bouwbesluit. Daarnaast worden RIVM-richtlijnen aangehouden. Het college is niet op de hoogte van de status van particuliere accommodaties van bijvoorbeeld sportverenigingen.

D66 wilde ook weten of het college het Coronafonds gaat gebruiken voor eventuele aanpassingen van ventilatiesystemen, maar het college stelt dat het fonds daar eigenlijk niet voor opgericht was, en dat er ook geen reden toe is gezien al het voorgaande. Daarmee lijken B&W de deur op een kier te houden voor schoolgebouwen, mochten deze toch niet blijken te voldoen aan het Bouwbesluit.
Bekeken: 2116x