In Noord-Holland houden overheden steeds meer documenten geheim. Daardoor worden onderwerpen steeds vaker achter gesloten deuren besproken. Dat blijkt uit onderzoek van mediapartner NH Nieuws, waarvoor een beroep werd gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In 2019 werden door de 47 gemeenten en de provincie in totaal 1.180 documenten geheim verklaard (waarvan 111 vertrouwelijk/onder embargo werden genoemd). Dat zijn er 83 meer dan het jaar ervoor, toen er ook al sprake was van een stijging. Het gaat vooral om financiële stukken en bouwplannen. Amsterdam is koploper 'geheim houden' met 349 geheime stukken.

Bij veertien gemeenten in Noord-Holland daalde het aantal geheimhoudingen juist, waarbij Heerhugowaard de absolute koploper is. Werden daar in 2018 nog 49 stukken geheim verklaard, in 2019 waren dat er nog maar 2. Net als Alkmaar noteerde ook Bergen in 2018 nog vijf geheime stukken, tegen vorig jaar drie. Langedijk kent geen geheime stukken en Heiloo heeft drie geheime stukken in het archief, tegen vier in 2018

"Geheimhouding is een zwaar middel, dat doorgaans wordt gebruikt wanneer besluiten voor langere tijd geheim dienen te blijven. De gemeente Heerhugowaard wil haar besluiten zoveel als mogelijk in openbaarheid nemen en daarom zien we veel minder geheimhouding op besluiten", zo laat een woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard weten.
Pin It
Bekeken: 2722x
https://ee.itk.ac.id/data/