Heerhugowaard Centraal


Donderdag hield gemeente Heerhugowaard een webinar over het Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard. Het plan bestrijkt niet alleen het stationsgebied, er wordt ook gekeken naar het Oosterdelgebied en Museum Broekerveiling.  Wie de online seminar gemist heeft maar wel nieuwsgierig is, kan het Masterplan vinden op heerhugowaard.nl/wonen-en-leven/.

Het stationsgebied is al een mix van vervoer, wonen, werken, onderwijs en zorg. Met het Masterplan wordt de omgeving doorontwikkeld. Al van het voorjaar wees gemeente Heerhugowaard acht ‘versnellingslocaties’ aan voor woningbouw of ombouw tot woningen.

Wethouder Monique Stam in het Masterplan: "Sinds kort trekken we bij de herontwikkeling samen op met de gemeente Langedijk. Logisch, want het stationsgebied vormt het hart van de toekomstige gemeente Dijk en Waard. We krijgen zo een modern OV-knooppunt, wat hoort bij de omvang van onze nieuwe gemeente en bij de belangrijke positie die Dijk en Waard in neemt in Noord-Holland."

"We zetten hoog in op een mix van mobiliteitsoplossingen zoals deelauto’s en andere maatoplossingen", vervolgt Stam. "Bovenal zetten we de (elektrische) fiets en het openbaar vervoer voorop. Wat ons betreft is met de keten van fiets en trein, de metropoolregio vanuit bijna iedere plek in onze nieuwe gemeente binnen een uur te bereiken."

Het gebied moet ook groener worden en niet alleen om dat dit prettig toeven is. Het Masterplan heeft het over 'De Stationstuinen' en voorziet klimaatadaptieve stad, met buffers voor wateroverlast, hittestress en droogte. En natuurlijk blijft waterveiligheid in de polder hoog in het vaandel staan. De ondertunneling van het spoor is niet alleen goed voor doorstroming van het verkeer, ook die van het water in de omgeving.

"Voor Langedijk zal er door een betere bereikbaarheid en de groei van reizigers een economische spin-off zijn voor horeca, (verblijfs)recreatie en het Museum Broeker Veiling", aldus wethouder Stam. "Investeringen in behoud en beheer van het naastgelegen unieke, maar bedreigde natuurgebied Oosterdel kunnen ook voort komen uit meer aandacht voor ons stationsgebied."

Het Masterplan is ontwikkeld met participatie van eigenaren,  ondernemers, bewoners, bezoekers, ambtenaren en de regionale en provinciale politiek. Onder andere door middel van klankbordgroepen, projectgroepen, ontwerpsessies, inloopavonden en webinars.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl