Heerhugowaard Centraal


De 35-jarige L.T. uit Zuid-Scharwoude is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een rij-ontzegging van twee jaar voor het veroorzaken van de dodelijke frontale botsing op 15 maart 2019 in Heerhugowaard. Daarnaast moet ze 5.000 euro overmaken aan de Vereniging Verkeersslachtoffers. Bij de aanrijding op de Westerweg (N242) raakten zij en de andere bestuurder, de 58-jarige Peter Cornielje uit Den Helder, zeer zwaar gewond. De 66-jarige Hillie Stallinga uit ’t Zand kwam naast Cornielje om het leven.

L.T. reed 's avonds in het donker richting een vriendin in Amstelveen en kwam in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft van de Westerweg, waarna ze met haar donkergrijze Nissan frontaal botste op een witte Renault, aldus de Officier van Justitie. De vrouw stelt dat juist de tegenligger fout zat. Haar advocaat hekelde dat er geen onderzoek was gedaan naar onder andere de rijrichting, telefoon en de boordcomputer van Cornielje.

Maar Cornielje was niet de enige die T. aanwees als de schuldige. Dat deden ook zijn achterligger en de remsporen die ze had getrokken.

Hoe het ongeval ontstond was moeilijk vast te stellen. Duidelijk is dat de Langedijkse  112 belde, exact 35 seconden na een gesprek van 53 seconden met haar vriendin (gebruik makende van 'oortjes').

Bij de strafbepaling woog de rechtbank mee dat L.T. zal moeten leren leven met wat ze veroorzaakte, en haar eigen fysieke en mentale gesteldheid. Ze brak haar borstbeen en liefst negen ruggenwervels, en liep hersenletsel en een whiplash op. Ze is veelal aan bed gekluisterd door haar letsel, depressief, en heeft sinds het ongeluk niet meer gereden. Door haar letsel was een werkstraf geen optie. Een donatie van 5.000 euro aan Vereniging Verkeersslachtoffers wel.

Twee dochters van Stallinga wilden een schadevergoeding, omdat zij na het overlijden van hun moeder enkele dagen niet konden werken. Een van de dochters woont in het buitenland en claimde reiskosten. De rechtbank wees de verzoeken af omdat deze uitgaven volgens de wet niet voor vergoeding in aanmerking komen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl