Heerhugowaard Centraal


De Noordwest Ziekenhuisgroep is gestart met het delen van digitale beelden met Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Om de patiëntenzorg sneller en veiliger te laten verlopen, hebben de zorgverleners in deze ziekenhuizen nu inzage in elkaars relevante medische beeldvorming én beeldverslagen. Vanzelfsprekend alleen met toestemming van de betreffende patiënten.

De uitwisseling startte op kleine schaal binnen de oncologische zorg. "Niet meer wachten op de beelden uit andere ziekenhuizen, maar direct inzage via onze systemen. In een tijd waarin we steeds vaker met elkaar samenwerken om de goede en veilige zorg te leveren, is dit randvoorwaardelijk", stelt Anne van Geel, radioloog van Noordwest. "Het draagt écht bij aan goede, snelle en veilige zorg. Bovendien hoeft een patiënt niet meerdere keren hetzelfde onderzoek te ondergaan. Dat we hiervoor nu geen dvd’s meer hoeven te gebruiken, is ook een geruststellende gedachte. Dit is best bewerkelijk en eigenlijk niet meer van deze tijd."

Samen met Zorgring en SIGRA ontwikkelden de ziekenhuizen een regionaal uitwisselingsplatform, dat gebruik maakt van XDS, de internationale standaard voor digitale gegevensuitwisseling. Dit betekent dat er, na toestemming van de patiënt, op gestandaardiseerde en goed beveiligde wijze gegevens worden uitgewisseld. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen, mogen gebruikmaken van dit platform.

Zorg geschiedt steeds meer over de grenzen van ziekenhuizen heen. Het wordt dan ook steeds belangrijker om eenvoudig relevante gegevens uit te kunnen wisselen en voor de patiënt om deze zelf in te kunnen zien.

"De coronapandemie maakt dit des te urgenter. Onder de noemer digitaal gastvrij ziekenhuis brengen we binnen Noordwest versnelling aan’, aldus Jos van Helvoirt, hoofd zorgadministratie en nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. "We hebben nu binnen Noordwest alle expertise samengebracht en dan zie je dat dat werkt. Goed om te zien dat dezelfde ontwikkeling gaande is bij onze samenwerkingspartners."

Diverse andere partijen staan klaar om zich bij het platform aan te sluiten. (foto: Pixabay / janeb13)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl