Heerhugowaard Centraal


De inleveractie van de gemeente Alkmaar, waarbij inwoners in ruil voor een oliebol hun vuurwerkverzameling zonder boete konden inleveren, heeft een flinke buit opgeleverd. "Op vrijdag werd er meer dan 210 kilo afgegeven", vertelt gemeentewoordvoerder Peter Rozenbeek.

Alle vuurpijlen, cobra's en andere knallers die van vorige jaarwisselingen zijn overgebleven, mogen deze jaarwisseling de lucht niet in. Om te voorkomen dat al dat vuurwerk langer onder bedden of in schuren zou liggen, startte de gemeente Alkmaar een inleveractie van vier dagen, verdeeld over twee weekenden.

Die leek het eerste weekend nog geen daverend succes. Tijdens de eerste inleverdag bij de gemeentewerf vorige week vrijdag kwam slechts een handjevol mensen met een tasje vuurwerk aanzetten. In totaal werd die dag 30 kilo opgehaald. Maar van een schamele opbrengst was dit weekend geen sprake. "Gisteren kwam een meneer 50 kilo vuurwerk inleveren", zegt een tevreden gemeentewoordvoerder tegen mediapartner NH Nieuws.

Vrijdag kregen Alkmaarders en inwoners van de BUCH-gemeenten nog tot 16.00 uur de tijd om hun voorraad in te leveren. "Vandaag was dat tegen de 20 kilo. Er is ook flink wat illegaal vuurwerk ingeleverd." In totaal is meer dan 250 kilo binnengebracht. Burgemeester Roemer had met deze actie een primeur; ook Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam maakten gisteren bekend vuurwerkinleveracties te starten, na toestemming van minister Grapperhaus.

Op de vraag of Alkmaar de actie met of zonder toestemming heeft georganiseerd, reageert Rozenbeek: "We hebben lokaal goede afspraken gemaakt met politie, Service en Ondersteuning Nederland en onze afdeling Veiligheid." Het vuurwerk wordt eerst op een geheime locatie tijdelijk in een bunker opgeslagen. Omdat Nederland momenteel geen vuurwerk vernietigt, wordt het voor de destructie naar een andere locatie in het buitenland gebracht.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl