Heerhugowaard Centraal


Kerkklokken als alternatief voor vuurwerk op oudejaarsnacht om twaalf uur. Dat hebben de ChristenUnie en CDA vorige week voorgesteld aan de gemeentebesturen van Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Het idee is direct omarmd door het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders. Er ging dus meteen een oproep naar de Alkmaarse Raad van Kerken. 'Kerkklokken als een teken van hoop en van eenheid, zodat niemand zich eenzaam hoeft te voelen, maar juist verbonden in deze moeilijke tijd', zo schrijft het gemeentebestuur in het verzoek op voorspraak van beide christelijke fracties in de Alkmaarse raad.

Fractievoorzitter Ronald van Veen van de Alkmaarse ChristenUnie is verheugd over de snelle reactie van het college. Volgens hem zal de gemeente Alkmaar zelf tussen kerst en oud en nieuw communicatie uit laten gaan om mensen te informeren over het initiatief.

CDA en ChristenUnie zien in het luiden een alternatief voor vuurwerk en festiviteiten. 'Om het jaar niet in sobere stilte te laten beginnen', zo suggereerde het duo. Klokgelui is dan een manier om het nieuwe jaar toch hoopvol in te luiden. De twee fracties zien in de actie daarnaast ook een manier om ’ons religieus erfgoed op deze manier in te zetten om iedereen op een speciale manier een mooi begin van het nieuwe jaar toe te luiden."

De Alkmaarse Raad van Kerken heeft het verzoek nog maar net binnen, en kan nog niet zeggen of inwilliging mogelijk is. In Langedijk en Heerhugowaard is hetzelfde verzoek gedaan, maar beide gemeenten verscholen zich in de beantwoording achter formele argumenten om niet in beweging te komen: het luiden van klokken met oud en nieuw is gewoon toegestaan. "Op grond van de APV is het mogelijk om de kerkklokken in de gemeente als een alternatief te laten luiden om 0:00 uur." Beide gemeenten laten het initiatief aan de kerken om dit wel of niet te doen. Heerhugowaard en Langedijk hebben er geen bezwaar tegen, maar gaan het ook niet aanmoedigen.

Wim Nugteren van de ChristenUnie in Langedijk is erg teleurgesteld dat Langedijk en Heerhugowaard zich niet willen inspannen om de kerken op te roepen de klokken te laten luiden. "Wij zullen nu als politieke partijen de kerken oproepen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl