Heerhugowaard Centraal


In september zijn vierdejaars studenten van Hogeschool Inholland een onderzoek gestart naar de afkalving van oevers in het Oosterdelgebied. De conclusie van de Green Juniors: 14.810 meter aan oevers is beschadigd en de hoofdoorzaak is voorbij varende boten, niet de Amerikaanse rivierkreeft. Het plan is om nog voor het broedseizoen een aantal proeven te starten om de schade te herstellen en te voorkomen dat deze opnieuw ontstaat.

Naslagwerk en contact met experts wezen uit dat de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft niet de gewoonte heeft om holen te graven. Ze maken echter wel graag gebruik van holen die door woelratten worden gegraven. Er is wel een rode Amerikaanse rivierkreeft ontdekt, deze soort zorgt wel degelijk voor veel schade, maar er is weinig bewijs van schade door deze kreeften.

Het grootste probleem is volgens de studenten en rivierkreeften-expert Bram Koese het versneld uitspoelen van holen door vaarverkeer. Dat gebeurt ook al bij kleine klotsende golfjes van slechts drie centimeter. Andere factoren die worden genoemd zijn de steilheid van de kanten, de 30 tot 40 cm dikke en meer kwetsbare veenlaag en het te dicht op de rand verbouwen van gewassen, zodat er geen plek is voor een rietkraag of andere planten die de kanten bescherming kunnen bieden.

De studenten kwamen samen met experts en gebiedskenners met een aantal maatregelen, waarmee van het voorjaar een proef wordt gedaan.  Om te voldoen aan de natuureisen worden geen onnatuurlijke materialen gebruikt. Er zal een proef gedaan worden rijshouten beschoeiing met daarachter bagger en een proef met zinkstukken van wilgenwiepen die worden volgestort met bagger. Verder is er een proef met  flauwe en natuurvriendelijke oevers aan de kopse kanten van de eilanden en een proef met kokosmatten die zijn voorzien van inheemse watervegetatie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl