Heerhugowaard Centraal


Gemeenten in regio Alkmaar hebben het kabinet een brandbrief gestuurd, vanwege de landelijke opdracht om dit jaar 27.000 migranten met verblijfstatus te huisvesten. Alkmaars woonwethouder Paul Verbruggen zei tegen De Telegraaf dat hij al gescheiden ouders heeft moeten verwijzen naar de daklozenopvang, en dat de opdracht dus "extreem" ten koste zou gaan van de andere woningzoekenden.

De toestroom van asielzoekers was in 2020 veel lager door corona, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft volgens staatssecretaris Broekers-Knol nog een achterstand van 15.000 asielzaken goed te maken. Sommige asielzoekers zouden al meer dan twee jaar wachten.

Volgens Verbruggen is de stroom aan woningzoekende statushouders niet meer in regio Alkmaar op te vangen. "Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen. De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben."

Minister Kajsa Ollongren zei tegenover De Telegraaf begrip te hebben voor de huisvestingsproblemen en dat er wordt gewerkt aan oplossingen. Zo is er geld beschikbaar gesteld voor het bouwen van tijdelijke woningen. Cynische mensen zouden kunnen opmerken dat reguliere woningzoekenden zo'n handreiking eerder al goed konden gebruiken.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl