Heerhugowaard Centraal


De JeugdzorgPlus instelling in Bakkum biedt verantwoorde zorg aan jeugd uit de regio Alkmaar, maar de Inspectiedienst Gezondheidszorg en Jeugd is nog niet tevreden en verlangt op drie van dertien controle-aspecten nog verbeteringen van Horizon Jeugdzorg. Dit blijkt uit een rapport dat is opgesteld na een inspectie in november.

JeugdzorgPlus-locaties in Nederland zijn extra onder de loep genomen na zorgwekkende signalen uit eigen toezicht en uit meldingen, met name door financiële en personele problemen. Het Antonius in Bakkum kwam echter al voordat de instelling open ging negatief in het nieuws, omdat Horizon nog van alles moest regelen. Vorig jaar bleek de veiligheid nog gebrekkig, met als tragisch dieptepunt de steekpartij in de nacht van 16 op 17 juni in Castricum, waarbij vijf cliënten betrokken waren. Een 18-jarige inwoner raakte zwaargewond. Horizon installeerde daarna tralies en extra sloten.

Jongeren waren tijdens de inspectie niet bepaald te spreken over het Antonius. Ze zeiden dat er soms een aantal maanden op zorg moet worden gewacht of op onderwijs buiten de instelling. Ze vonden dat ze op de interne school te weinig leerden, niet in de laatste plaats omdat hen nog wel eens een speelfilm werd voorgeschoteld. En ook in hun vrije tijd was er te weinig prikkeling, omdat ze vooral televisie keken en computer- en bordspellen speelden. Bovendien troffen de inspecteurs gebreken wat betreft hygiëne, scholing van het personeel en waren ze niet blij met de tralies en extra sloten als maatregelen.

De inspectiedienst verlangde een verbeterplan voor een reeks punten: aantoonbaar geschoold personeel, de toepassing van (andere) vrijheidsbeperkende maatregelen, het ervoor zorgen dat de jongeren verder een zo normaal mogelijk leven leiden, tijdige inzet van hulp, actueel inzicht in de veiligheid van de cliënten en tot slot een schone, passende en veilige leefomgeving.

Het rapport en de reactie hierop van de overkoepelende organisatie iHUB zijn te vinden op igj.nl/publicaties/rapporten/. (foto: Google)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl