Afgelopen weekend startte het kartseizoen officieus met de SHakedoWn op de kartbaan van SHW in Strijen. In de ID Engines Junior-klasse stond er geen maat op Maxim Haroutounian. De 13-jarige karter uit Heerhugowaard was tweede in openingsheat, maar won de tweede en derde race en pakte daarmee ook de dagzege.

"ID Engines Junior is een prima klasse. Iedereen is gelijk en het komt echt op de rijder zelf. Je moet pushen tot de vlag", legt Maxim uit. "Vorig jaar was een leerjaar en ik heb nog niet zo lang geleden twee ernstige ongelukken gehad. Eén keer ben ik zelfs in het ziekenhuis beland. Dat was een paar weken geleden tijdens een training in Berghem. Een KZ-rijder voor me remde ineens, het achterwiel vloog tegen het hek aan en ik lag op de grond."

Tijdens de trainingswedstrijd in Strijen liet Maxim zien alle ellende achter zich te willen laten. "Ik wil zo hoog mogelijk eindigen in het kampioenschap. Als het gaat als vandaag, heb ik goede hoop voor het NK. Naast de ID Engines Junior train ik ook in de Rotax Max Junior en wellicht kunnen we later in het jaar nog een wedstrijd in die klasse meepakken.”

Hoge ambities voor een jongen die nog niet lang serieus kart. "Ik ben twee jaar geleden begonnen op de kartbaan in Lelystad. Na een jaar in de beginnersklasse heb ik mijn licentie gehaald. Daarvoor heb ik wel binnen gekart en wist ik niet dat buitenbanen bestonden. Mijn ouders dachten dat ik ouder moesten zijn om buiten te kunnen karten, anders was ik wel eerder begonnen". Maxim is vooral zijn vader dankbaar, maar ook zijn trainer Scott Swart en monteur Cas Swart.

"Het liefst zou ik ooit in de WSK in Italië rijden. De enige mogelijkheid om dat te bereiken, is door veel te trainen. De autosport lijkt me ook leuk voor later, maar dat staat nu nog niet in mijn agenda". Een opvolger voor Max wellicht? (foto's: RaceXpress.nl/Bas Kaligis)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl