00:00
55
00:00


Elk jaar worden het er meer: Wianda Groote Wolthaar uit Warmenhuizen verzamelt voetbalplaatjes en plakboeken voor kinderen, waarvan de ouders klant zijn bij de voedselbank. "Ik heb ruim 550 pakketjes moeten maken, dat zijn 137.500 voetbalkaartjes, maar ik word er zo gelukkig van om dit voor anderen te kunnen doen" , zo laat ze mediapartner NH Nieuws weten.

Ze riep iedereen op om voetbalkaartjes bij haar langs te brengen. Ook heeft ze verschillende vestigingen van de supermarkt benaderd voor donaties. Dit was - voor het derde jaar op rij - een groot succes. "Ik weet hoe het is als je voor je kinderen niet alles kunt doen, als je geen boodschappen kunt doen bij een luxe supermarkt." In Alkmaar en omgeving zijn 215 gezinnen klant van de voedselbank. In februari 2020 waren dit er 190. Dit gaat om één of tweepersoons huishoudens, maar ook om grote gezinnen met soms tot wel zeven kinderen.

Volgens Petra Visser van de voedselbank zet de stijging elke week door. "Normaal hebben we even een piek rond de Kerst, maar veel gezinnen zijn blijven hangen en er komen ook steeds meer mensen bij." Op dit moment komen er per week 25 gezinnen bij. "We zijn bang dat veel van die gezinnen voor lange tijd klant zullen zijn, omdat steeds meer bedrijven omvallen en de spaarcentjes opraken." Ze benadrukt dat het werkelijke aantal gezinnen dat gebruik zou kúnnen maken van de voedselbank veel hoger is. "Dit is het topje van de ijsberg. Veel mensen durven nog steeds niet te komen."

Ook andere voedselbanken zien een toename van het aantal aanmeldingen. Zo liet de voedselbank in Den Helder weten twintig tot dertig procent meer klanten te verwachten in de nasleep van de coronacrisis. Ook zij maken inmiddels dankbaar gebruik van de voetbalplaatjes-actie van Wianda.

Daarnaast hebben voedselbanken het moeilijker met de inzameling van producten: "We zamelen normaal producten in bij supermarkten, maar zijn door de coronaregels erg beperkt", verklaart Visser van Voedselbank Alkmaar. Ook hebben veel winkels een minder grote voorraad én worden minder verse producten gedoneerd, aldus de voedselbank in de Zaanstreek .

Wianda is blij dat het er daarna weer op zit voor dit jaar. "Het was echt hard werken om die kaartjes uit te zoeken. Maar dat is het allemaal waard. Als ik die kinderen maar blij kan maken. Ik ben trots dat we het weer hebben geregeld."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl