Een 38-jarige man uit Heerhugowaard krijgt drie jaar celstraf voor de gewelddadige afpersing van een man in Hippolytushoef. Het had samen met een prostituee uit Hoofddorp op 24 juni 2020 een afspraak met een prostituee geënsceneerd, die uitliep op zware mishandeling, gijzeling en afpersing met een onder dwang opgenomen sekstape. De vrouw kreeg achttien maanden waarvan twaalf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Bovendien moet het tweetal bij elkaar 18.034 euro schadevergoeding betalen, waaronder 7.500 euro smartengeld.

De Hoofddorpse had via internet contact gevonden met de man uit Hippolytushoef, voor een betaalde seksdate in een andere woning in het dorp. Eenmaal naar de zolder gelokt, werd het slachtoffer door de Heerhugowaarder vastgebonden, bedreigd met een mes en zwaar mishandeld onder andere met een riem. Ook moest hij geld afstaan. De man werd daarna anderhalf uur vastgehouden voor een seksvideo, zogenaamd met een minderjarige. Deze video zou worden verspreid als hij niet nog meer geld over zou maken. En dat gebeurde ook want het slachtoffer stapte diezelfde middag nog naar de politie gegaan. Dit heeft voor de man uit Hippolytushoef grote gevolgen gehad.

De beide verdachten hielden tijdens de zitting vol dat de man uit Hippolytushoef de aanstichter was. Hij zou boos geworden zijn toen de vrouw niet minderjarig bleek te zijn. Dat ging er bij de rechter niet in.

Zeker niet gezien het feit dat de Heerhugowaarder eerdere veroordelingen heeft voor ernstige (gewelds)delicten, afpersing, mensenhandel en pedoseksuele delicten. De vrouw kreeg een minder zware straf omdat alleen hij geweld toepaste, en omdat de rechter rekening hield met haar achtergrond. Ze was op jonge leeftijd na vervelende gebeurtenissen in haar jeugd in de prostitutie beland. Daarnaast was nooit eerder veroordeeld voor strafbare feiten als deze.

In een tijdens de zitting voorgelezen slachtofferverklaring, gaf het slachtoffer aan nog altijd psychische klachten te hebben. Naast de angst, de pijn en het letsel, heeft de sekstape veel schade aangericht. Het filmpje was erg vernederend en in zijn eigen gemeenschap is hij geconfronteerd met de onterechte verdenking dat hij een pedofiel zou zijn, waartegen hij zich maar moeilijk kan verweren. Ook zijn gezin wordt hierdoor getroffen.
Bekeken: 1595x