Gemeenten Heerhugowaard en Langedijk willen leden van de Motorclub Hardliners verbieden hun clublogo's openbaar te dragen. In Noord-Holland passen ook Den Helder, Hoorn en Haarlemmermeer hun Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) hiervoor aan. De Hardliners laten via advocaat Remco Kint weten dat ze naar de rechter stappen. "Deze club is legaal. Dus het verbieden van hun uiterlijke kenmerken is het inperken van het recht op vereniging."

De gemeenten menen dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen omdat het logo veel lijkt op dat van de verboden Hells Angels. Dat zou intimiderend werken. "Pure lijkenpikkerij", zegt de advocaat aldus mediapartner NH Nieuws. "Iedereen die dat vindt is sowieso analfabeet. En bovendien, wanneer lijkt iets ergens op? Dan krijg je toch een hele arbitraire discussie?"

Een burgemeester zou het volgens Kwint sowieso niet in zijn hoofd moeten halen om grondrechten in te perken. "Ga naar de Tweede Kamer en maak een wet, maar doe dit niet in een gemeente."

Vorige maand nog zette de politie van Haarlem een groep Hardliners langs de kant en nam hun clubhesjes in beslag. Daar geldt het verbod al sinds 2019. De motorrijders waren naar eigen zeggen op weg naar een uitvaart van een moeder van een goede vriend van de club. Haar laatste wens zou zijn geweest dat ze met hun "colors" kwamen. Krijgt advocaat Kwint de clubkleding niet terug, gebruikt hij dit om de APV's aan te vechten. Lukt het wel, dan wacht hij op de eerste boete voor het dragen van het clublogo.

MC Hardliners werd in 2019 opgericht toen het doek voor de Hells Angels in Nederland begon te vallen. Inmiddels zijn er 22 chapters, waaronder eentje in Alkmaar. De oprichter is Lysander de R., die sinds 2018 negen jaar celstraf uitzit voor mishandeling, afpersing, bedreiging, brandstichting, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie. Die organisatie was Hells Angels Haarlem, de meest beruchte chapter in Nederland.

Wat ook niet siert is dat nu vijf (ex) Hardliners terecht staan op verdenking van mishandeling, afpersing en gijzeling van een man uit Opmeer. Donderdag en vrijdag werd tegen hen een contactverbod geëist en celstraffen rond de drie jaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl