00:00
55
00:00


De geplande herinrichting van de A.C. de Graafweg (N241) maakt de weg juist onveiliger. Dat vinden Janneke en Jos Zuurbier uit Heerhugowaard, die aan de bocht bij de Schapenweg wonen. Sinds er een voorsorteervak en middenheuvel zijn aangelegd, zijn er volgens hen geen heftige ongelukken meer gebeurd. Maar de afslag verdwijnt en daarmee ook de 'druppel' op de weg. "Wij zijn bang dat we dan weer de slachtoffers uit de tuin kunnen halen."

De 12 kilometer lange A.C. de Graafweg tussen Verlaat en Wognum is sinds de jaren 30 een belangrijke oost-westverbinding. Door de jaren heen nam de verkeersdrukte toe en dat zorgde ervoor dat de weg berucht werd als 'dodenweg'. De provincie heeft al vaker aanpassingen gedaan, met positief effect, en werkt nu aan verdere verbetering. De weg moet breder worden en een aantal in- en uitritten moet verdwijnen.

Volgens Janneke (41) en Jos (45), die met hun melkveebedrijf aan de Schapenweg zitten, zorgt de herinrichting er juist voor dat de weg onveiliger wordt. "Sinds de 'druppel' er is, zijn er geen ongelukken meer gebeurd. Die zorgde dat de snelheid eruit ging. Voor die tijd zijn hier talloze ongelukken gebeurd, ook met dodelijke afloop. Die staan op ons netvlies, want wij vonden de slachtoffers terug in onze tuin. Dat wil je echt niet weer", zegt Janneke tegen mediapartner NH Nieuws.

De familie Zuurbier maakte nog officieel bezwaar, maar was te laat. Gesprekken met de provincie leverden ook niets op. "Die zeggen dat ons individuele belang niet opweegt tegen het maatschappelijk belang", aldus Janneke. Hun bedrijf verliest inderdaad snelle toegang tot de N241, maar het gaat ze toch vooral om de veiligheid. Door aandacht te vragen voor hun zorgen, hopen ze dat de provincie de plannen voor hun deur aanpast.

Maar de provincie heeft NH Nieuws al laten weten dat dat niet gaat gebeuren. "Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt de Schapenweg afgesloten. De bocht bij de Schapenweg wordt iets aangepast waardoor die per saldo wat flauwer wordt. De weg wordt daarmee veiliger dan in de huidige situatie. Lokaal verkeer kan via de Frik naar de De Graafweg."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl