De burgemeesters van Alkmaar, Amstelveen, Bergen, Heerhugowaard en Langedijk, Enkhuizen, Hilversum, Koggenland, Oostzaan en Zaanstad sluiten zich aan bij een pleidooi voor heropening van de terrassen. Dat blijkt uit een rondgang van mediapartner NH Nieuws. Volgens hen kan het zorgen voor een betere spreiding van de drukte.

Eerder spraken de burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zich al uit vóór heropening van de terrassen, nadat bekend werd dat het demissionair kabinet de mogelijke versoepelingen tot zeker 28 april uitstelt.

Onbegrijpelijk, vindt burgemeester Monique Bonsen-Lemmers van de gemeente Koggenland. Het gaat volgens haar niet om versoepelen, maar over het controleren en reguleren. Zij benadrukt dat het openen van de terrassen juist dienstbaar kan zijn aan het omlaag brengen van het aantal besmettingen.

Burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Enkhuizen sluit zich, net als burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Bergen, hierbij aan. Hij laat via Facebook weten het niet eens te zijn met de beslissing vanuit het demissionair kabinet om de mogelijke versoepelingen uit te stellen: "Ik vrees dat we overspoeld zullen worden door dagjesmensen en als die niet op het anderhalf-meter-terras kunnen plaatsnemen, gaat groepsvorming ontstaan aan de kades. Mijn overtuiging is dat bij mooi weer het middel erger is dan de kwaal."

Ook Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Alkmaar en tevens voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, is het niet eens met het kabinetsbeleid.

Hij maakt zich zorgen om de groepsvorming in parken bij mooi weer. De burgemeesters van gemeente Bergen, Langedijk en Heerhugowaard sluiten zich hierbij aan. "Het openen van de terrassen is geen versoepeling, maar een regulering van hoe we de mensen in de buitenruimte kunnen laten vertoeven. Dat is volgens mij heel verstandig", reageert Roemer tegenover NH Nieuws.

Roemer is tevens niet de enige veiligheidsregio-voorzitter die zich keert tegen het besluit van het demissionaire kabinet. Ook de burgemeester van Zaanstad en voorzitter van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Jan Hamming, is voorstander van het gereguleerd openen van de terrassen om beter te kunnen spreiden.
Bekeken: 2189x