Een Heerhugowaarder is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een hogere geldboete dan de Haarlemse rechtbank eerder had opgelegd. Moest de 57-jarige man eerst rond 42.500 euro betalen vanwege oplichting en witwassen, nu wordt hij door Justitie 'geplukt' voor zo'n 58.000 euro.

De Heerhugowaarder was met een bejaard stel en hun zoon betrokken bij grootschalige oplichting via B.V.'s in Heerhugowaard, Haarlem en het Belgische Brasschaat. Ze hadden vanaf 2007 ruim 150 investeerders aangetrokken om miljoenen te steken in de bouw van een oliemolen en een biodieselfabriek in de Oostenrijkse plaats Enns, tegen een rendement van 15 procent.  Het project kwam nooit van de grond en werd in 2010 failliet verklaard. Intussen had het bejaarde stel ruim 1,4 miljoen weggesluisd om ruim van te leven. De Heerhugowaardse B.V. was overigens al in 2007 uitgestapt.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen en 1,8 miljoen boetegeld voor het oplichtersstel, maar de Haarlemse rechtbank besloot anders. De twee kwamen er vanaf met voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen. Ze hoefden geen geldboetes te betalen vanwege hun leeftijd en de looptijd van de rechtszaak. De zoon moest rond 350.000 euro terugbetalen en de Heerhugowaarder zo'n 42.500 euro. Door het hoger beroep is dat nu dus 58.000 euro. (foto: Emmanuel Huybrechts / Wikimedia)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Heerhugowaard Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl