Tony van Diepen uit Heerhugowaard heeft samen met Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Ramsey Angela verrassend zilver veroverd op de Olympische Spelen in Tokyo. Het 4x400m estafetteteam sprintte in een zinderende race naar het hoogst haalbare resultaat: een tweede plaats en een nieuw Nederlands record.

Het zou spannend worden achter topfavoriet Verenigde Staten. De Nederlandse mannen waren gretig na de vele fantastische prestaties van de atletiekdelegatie. Bovendien had Tony nog wat recht te zetten. In de series 4x400m mixed was hij slotloper. Het team plaatste zich nipt voor de finale, maar de Heerhugowaarder had zich meer van zijn bijdrage voorgesteld. Op het laatste stukje voelde hij zich op het ene moment nog goed, en toen was het plotseling ploeteren naar de finish. Op de 800m strandde de vice-Europees indoorkampioen in de series.

Snelste man Liemarvin ging van start en gaf het stokje als vierde over aan Terrence, die positie wist te houden met een goed ingedeelde race. Toen was het de beurt aan de Heerhugowaarder. Hij wist tijdens de chaotische wissels een plekje te winnen en daarna aansluiting te houden met de VS en Botswana, terwijl andere concurrenten ruimte moesten laten.

Tony gaf het stokje over aan 400m horden halve finalist Ramsey. De laatste Amerikaan nam zoals verwacht de benen, maar Ramsey kon blijven hangen achter de Botswanees. Even leek België aan te haken, maar nee toch niet. In de laatste bocht naderde Ramsey de Botswanees, maar die bood uitstekend tegenstand. Op 10 meter van de finish kwam hij er echter toch voorbij. De tijd van 2,57.18 min was het kersje op de enorme taart. (foto: Atletiekunie)
Bekeken: 1647x