Sinds corona is Nederland een boel huisdieren rijker. Liefst één op de tien landgenoten zou een hond hebben aangeschaft. Dat merken ze bij de dierenzorg, dierenasiels en ook bij kynologenclubs. Tijdens de lockdown waren de hondenclubs dicht en nu zijn er wachtlijsten voor trainingen. Veel baasjes en hondjes missen dus broodnodige sturing. De laatste jaren waren er al meer meldingen van bijtincidenten en in de branche wordt gevreesd voor een verdere toename.

"Honden worden niet opgevoed, worden niet gesocialiseerd. Mensen halen maar wat. Dan gaat het mis", zegt een van de baasjes die training volgt bij de kynologenclub in Heerhugowaard. Een deel van de honden in Nederland komt van 'broodfokkers', die het vooral om geld gaat. En dan zijn er natuurlijk eigenaren die hun viervoeter niet goed opvoeden, bijvoorbeeld omdat ze hun pre-corona leven weer oppakten, spijt hebben of met de beste intenties niet goed weten hoe.

Want er zijn genoeg mensen die wel hondentraining willen volgen en niet terecht konden. Ook de Heerhugowaardse tak van Kynologenclub West-Friesland was dicht en heeft nu een wachtlijst. "Er zijn veel meer 'groene' honden, honden die al wat ouder zijn. Daar merken we het wel goed aan", zegt trainer Mariska Lansbergen. "En wat meer honden met gedragsproblemen zeg maar."

"Het is maar net, hoe ga je met je hond om, hoe geduldig ben je, dat zijn vaak factoren of het dan wel gaat of niet mis gaat", benadrukt Mariska. "Met elke hond kan het mis gaan en met elke hond kan het gewoon goed gaan."

Wie wel eens 'The Dog Whisperer' op tv heeft gekeken weet het wel: het is vooral het baasje dat getraind moet worden, dan komt het doorgaans vanzelf goed met de hond.
Pin It
Bekeken: 1797x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/