Tony van Diepen kreeg zondagmiddag de Gouden Reiger van de gemeente Heerhugowaard uitgereikt door locoburgemeester Annette Groot, tevens sportwethouder. De 25-jarige topatleet ontving bij zijn ouderlijk huis de onderscheiding vooral als teamlid van de 4x400m estafetteploeg die tijdens de Olympische Spelen in Tokio op spectaculaire wijze zilver veroverde.

Tony was de derde loper van het estafetteteam tijdens de Spelen. Startloper Liemarvin Bonevacia gaf als vierde het stokje over aan Terrence Agard, die deze positie vasthield en het stokje afgaf aan Tony. De Heerhugowaarder wist bij de wissel een plekje te winnen en vast te houden, waarna Ramsey Angela op slechts 10 meter voor de finish nog een plekje naar voren kon komen.

Het was de bedoeling dat Tony werd verrast, maar per ongeluk wist hij al van de uitreiking op een feestelijke receptie bij zijn ouders. Annette Groot sprak haar dank en respect uit voor de historische prestaties: "Jij laat zien dat sporten leuk is en dat je je er -letterlijk- mee kunt onderscheiden. Jij geeft jongeren misschien net dat zetje om lekker te sporten en ondertussen te groeien in hun doorzettingsvermogen. En dat is dan niet alleen belangrijk voor sport, maar ook in hun hele verdere ontwikkeling. Jouw prestatie heeft veel impact. Op inwoners van Heerhugowaard, maar ook ver daar buiten. Tot over onze landsgrenzen heen. Wij zijn er trots op inwoners zoals jij in onze stad te hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten aan jou de Gouden Reiger uit te reiken."

De 400m en 800m loper, die zijn carrière ooit begon bij AV Hera, won eerder dit jaar al goud op de 4x400m tijdens het EK Indoor en de World Relays, een belangrijk estafette toernooi. Bovendien won hij tijdens het indoorkampioenschap zilver op de individuele 400m.

De Gouden Reiger is een onderscheiding die uitgereikt wordt aan een inwoner van Heerhugowaard met bijzondere verdiensten of als zijn of haar verdiensten bijzonder zijn voor Heerhugowaard. De Olympiër woont overigens vooral op Nationaal Sportcentrum Papendal bij Arnhem.
Pin It
Bekeken: 1593x
https://ee.itk.ac.id/data/