De zeven gemeentecolleges in Regio Alkmaar hebben ingestemd met de samenvoeging van Halte Werk, de BUCH-werkorganisatie en WNK Personeelsdiensten. De nieuwe organisatie moet voor de gehele regio de taken uitvoeren omtrent de Participatiewet, inburgering, schuldhulpverlening, bijzondere bijstand en minimaregelingen. De gemeenteraden zijn positief, maar moeten in oktober nog wel instemmen met de plannen voor de opzet.

Falgun Binnendijk, wethouder in Castricum: “Sinds de invoering van de Participatiewet staan we net als andere gemeenten voor de uitdaging zowel de ‘reguliere’ als groeiende ‘nieuwe’ doelgroepen, mensen met een arbeidsbeperking, zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van werk en inkomen. Terwijl budgetten beperkt zijn. De druk op budgetten én professionals hebben tot gevolg dat een deel van de totale doelgroep niet of minder goed geholpen wordt en andere vormen van participatie dan werk, zoals een opleiding of vrijwilligerswerk, onvoldoende plaatsvinden. Dat is onwenselijk."

Verantwoordelijkheden, budgetten en uitvoering van taken zijn nu versplinterd over drie organisaties. Onder één organisatie verbetert de efficiëntie, kwaliteit en aansturing. En kunnen werkzoekenden en werkgevers in een groter gebied aan elkaar gekoppeld worden.

"We willen een oplossing zodat de gehele doelgroep beter geholpen wordt", vervolgt Binnendijk. "En op maat, passend bij wensen en mogelijkheden van de inwoner. Voor de een is dit een betaalde baan, voor de ander deelname aan een buurtactiviteit. Hoe beter passend, hoe kleiner de kans dat men ‘terugvalt’. En hoe meer mensen we aan het werk kunnen helpen en houden, hoe minder uitkeringen en dus kosten.”

De formele start staat gepland op 1 januari en daarna wordt de organisatie verder gestroomlijnd.
Pin It
Bekeken: 2640x
https://ee.itk.ac.id/data/