Een maand geleden bleek het elektriciteitsnetwerk van Alliander flink achter te blijven op de groeiende energiebehoefte. Ondanks de coronacrisis. Het nutsbedrijf meldde dat onder andere het netwerk in Noord-Holland Noord het aan zijn taks zit. Kort daarop kregen de aandeelhouders - provincies en gemeenten - de vraag of ze even 550 tot 600 miljoen willen inleggen. "Dat was wel een verrassing", zegt de Alkmaarse wethouder financiën Pieter Dijkman over de urgentie en de subsidievraag.

De gemeenteraad van Bergen was vorige week al akkoord met de gevraagde inleg van zo'n 1,2 miljoen euro. D66 stemde tegen omdat het vond dat het te weinig voorbereidingstijd kreeg. Gemeentebelangen BES vond bovendien dat het financiële risico ongewenst is. Alliander stelt een ‘reverse converteerbare hybride obligatielening' voor.

De Alkmaarse wethouder Dijkman ziet geen risico: "Alliander is een gezond bedrijf". Het college van B&W heeft ingestemd met de gevraagde bijdrage van 3,3 miljoen euro. De gemeenteraad stemt op 25 november. Het is niet duidelijk wanneer de andere gemeenteraden in de regio gaan stemmen.
Pin It
Bekeken: 3075x
https://ee.itk.ac.id/data/