De drie grote lokale partijen in de nieuwe gemeenteraad van Dijk en Waard heten de komende weken het motorblok. Die benaming is na de verkiezingen bedacht voor de kern van de nieuwe coalitie, die samen zeventien van de 37 zetels in de nieuwe gemeenteraad hebben. Het streven is een coalitie die op steun kan rekenen van een ruime meerderheid van 21 à 23 raadsleden.

Dat valt te lezen in het eerste verslag van de informateurs die door de winnaar van de verkiezingen, de Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), zijn ingeschakeld. Informateurs Cees de Wildt en Ibtisam Daoudi hebben inmiddels gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van alle raadsfracties.

Alle partijen in de gemeenteraad zijn bereid om mee te doen met de onderhandelingen over een nieuw college. Ze snappen ook dat DOP de toenadering zoekt tot de andere twee andere grote lokale partijen Senioren Dijk en  Waard en Lokaal Dijk en Waard om samen de kern van de nieuwe coalitie te vormen.  De VVD kan met zijn vijf zetels het motorblok helpen aan een comfortabele meerderheid van 22 zetels.

Het alternatief is om twee kleinere partijen aan te laten schuiven met ieder twee a drie zetels en zo een coalitie te vormen met vijf partijen. Dan kan die coalitie rekenen op minimaal 21 en maximaal 23 zetels. Alle fracties in de Dijk en Waardse gemeenteraad zouden graag deel uitmaken van het nieuwe college. Met DOP, Lokaal Dijk en Waard en Senioren Dijk en Waard als kern van de nieuwe coalitie zijn veel verschillende combinaties denkbaar.

Inhoudelijk liggen de voornaamste opgaven voor de stad volgens de meeste fracties op de terreinen van verbetering dienstverlening, kernenbeleid en meespraak, woningbouw, verduurzaming en energietransitie en het sociaal domein/toegankelijke zorg. Hoe deze thema's moeten worden aangepakt, daarover bestaan binnen de tien fracties verschillende visies, maar die lijken allemaal overbrugbaar. 'De programmatische verschillen zijn echter beperkt, door de verschillen heen tekenen zich lijnen af waar (vrij) brede overeenstemming over bestaat. Dit geeft ons vertrouwen dat er een college gevormd kan worden dat in goede samenwerking en met voldoende draagvlak de bestuurlijke uitdagingen op kan pakken,' zo schrijven de informateurs in hun eerste verslag.
Bijna alle fracties noemen een breed gedragen college te vormen met ervaren bestuurders als wens. Alle partijen zijn ook bereid om deel te nemen aan een college met de drie partijen van het motorblok. Alle partijen denken geschikte wethouders in hun midden te hebben.

De informateurs schatten in dat collegeonderhandelingen met alle partijen op voorhand een grote kans op succes toegedicht kan worden. Het streven is om nog voor kerst tot een nieuw college te komen.
Met dit verslag van de informateurs moet de DOP nu bepalen welke partijen als eerste aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd.
Bekeken: 2013x